Events

Ήθη Και Έθιμα Του Ελληνικού Πάσχα

Ο ερχομός της Άνοιξης είναι συνδεδεμένος για τους περισσότερους Έλληνες με τον εορτασμό του Πάσχα. Φτάσαμε λοιπόν και φέτος στη Μεγάλη Βδομάδα και ετοιμαζόμαστε σύντομα για την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα, μια τόσο σημαντική και φορτισμένη συναισθηματικά γιορτή για την ελληνική κουλτούρα και τη Χριστιανοσύνη. Σε κάθε γωνιά της χώρας, το Πάσχα εορτάζεται με μια ποικιλία εθίμων με ξεχωριστό χρώμα. Από τα νησιά του Αιγαίου ως την ηπειρωτική Ελλάδα, από τα πιο μικρά χωριουδάκια μέχρι το κέντρο της Αθήνας και τις ιστορικές κωμοπόλεις, οι ελληνικές παραδόσεις χαρίζουν μοναδικές εμπειρίες και συγκινήσεις. Συγκεντρώσαμε παρακάτω μερικά από τα πιο ιδιαίτερα έθιμα και τα μοιραζόμαστε μαζί σας:

Κέρκυρα

Το νησί που συνδυάζει όσο κανένα άλλο το ελληνικό και το ιταλικό ταμπεραμέντο, δεν θα μπορούσε παρά να έχει ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα. Την Κυριακή των Βαΐων, όλες οι Φιλαρμονικές του νησιού συνοδεύουν σε μια μεγαλοπρεπή λιτανεία το Σεπτό Σκήνωμα του Άγιου Σπυρίδωνα. Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, η περιφορά του Επιταφίου ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιό Φρούριο και μέχρι το βράδυ, σταδιακά όλες οι υπόλοιπες εκκλησίες βγάζουν τους δικούς τους Επιταφίους, με τη συνοδεία της μπάντας της κάθε ενορίας, με τελευταίο τον Επιτάφιο της Μητρόπολης. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου που γίνεται η πρώτη ανάσταση, μόλις τελειώνει η ακολουθία στη Μητρόπολη και αρχίζουν να χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών, από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν εκατοντάδες πήλινα κανάτια γεμάτα νερό στους δρόμους, οι λεγόμενοι «μπότηδες».

Λεωνίδιο

Μια από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες για τη βραδιά της Ανάστασης μπορεί να βιώσει ο επισκέπτης, καθώς οι πιστοί των πέντε ενοριών κατασκευάζουν φωτεινά «αερόστατα», τους λεγόμενους «αφανούς», τους οποίους και απελευθερώνουν για να πετάξουν ψηλά στον ουρανό. Όσοι δεν καταφέρνουν να υψώσουν τον αφανό τους, είναι και οι πρώτοι υποψήφιοι για πείραγμα την επόμενη μέρα της Λαμπρής. Ένα πραγματικά φαντασμαγορικό και ανεπανάληπτο θέαμα και ένα έθιμο λέγεται πως το έφεραν οι πολυταξιδεμένοι ναυτικοί του Λεωνιδίου από τις χώρες της Άπω Ανατολής.

Χίος

Ένας πασχαλινός προορισμός για γενναίους ταξιδιώτες, καθώς φημίζεται για τον ρουκετοπόλεμο ανάμεσα στις δύο «αντίπαλες» ενορίες της περιοχής Βροντάδο, με στόχο το κάθε καμπαναριό.

Αμοργός

Το αγαπημένο κυκλαδίτικο νησί ακτινοβολεί την περίοδο του Πάσχα. Το Σάββατο του Λαζάρου όλες οι νοικοκυρές ζυμώνουν τα περίφημα «Λαζαράκια», πεντανόστιμα ανθρωπόμορφα κουλουράκια. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα ο αμοργιανοί ασπρίζουν τα σπίτια και τα δρομάκια του νησιού, ώστε να είναι φρέσκα και καθαρά για τη λιτανεία του Επιταφίου. Τη Μεγάλη Παρασκευή, στη Χώρα, όλη η διαδρομή του Επιταφίου στρώνεται με αρωματικά βότανα, με αποτέλεσμα να γεμίζει η ατμόσφαιρα ευωδιές.

Κύθνος

Εδώ συναντάμε ένα πρωτότυπο και πολύ ρομαντικό έθιμο, την ονομαστή «Κούνια». Την Κυριακή του Πάσχα στήνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού μια κούνια στην οποία κουνιούνται εναλλάξ αγόρια και κορίτσια, ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Η παράδοση ορίζει ως μια δημόσια δέσμευση για γάμο την πρωτοβουλία ενός αγοριού να κουνήσει το κορίτσι και το αντίστροφο!

Το ελληνικό Πάσχα αποτελεί μοναδική αφορμή για να έρθει κανείς σε επαφή με τον πλούτο της παράδοσης και να απολαύσει μια ανοιξιάτικη απόδραση με χρώμα, γεύση και συναίσθημα. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για ταξίδι στο χωριό ή στον τόπο καταγωγής του καθενός, για να έρθει κανείς σε επαφή με τη φύση και να περάσει ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Ακόμα και όσοι μείνουν στην πόλη, μπορούν να αδράξουν την ευκαιρία για να βάψουν ευφάνταστα αυγά, να φτιάξουν εκείνη την υπέροχη συνταγή για τσουρέκι της γιαγιάς, να παρακολουθήσουν την κατανυκτική λιτανεία του Επιταφίου στην ενορία τους αλλά και να ετοιμάσουν τις στολισμένες λαμπάδες που θα φέρουν το Άγιο Φως στο σπιτικό τους. Το Πάσχα είναι, μεταξύ άλλων, μια ευκαιρία για να κάνουμε πράγματα διαφορετικά, να έρθουμε σε επικοινωνία με τον εσωτερικό μας εαυτό, να προσευχηθούμε, να αναζωπυρώσουμε τις ελπίδες μας για όλα όσα ονειρευόμαστε!

Πολλές ευχές από την Style Concept για Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα!

Photos via Google